Omgaan met Psychische Ziektebeelden

 

‘De mensen die aan de twee zwaarste psychiatrische ziektebeelden lijden vormen bij elkaar al zo'n 3% van de wereldbevolking. Dat is bijna 1 op de 30. Maar onder sommige groepen komen deze aandoeningen nog in veel hogere percentages voor'

 

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die in dienst komen onder de Participatiewet, asielzoekers en statushouders; onder al deze groepen komen opvallend veel psychische ziekten voor.
Wat het ingewikkeld maakt is dat veel van de psychische aandoeningen fluctuerende ziektebeelden zijn. Dit betekent dat ze lang volkomen onzichtbaar onder het oppervlak aanwezig kunnen zijn. Maar onder specifieke (werk) omstandigheden abrupt naar voren kunnen komen, waarna ze tot serieuze risico's of zelfs ernstige incidenten kunnen leiden.

Onze workshops en trainingen ‘Omgaan met Psychische Ziektebeelden' zijn ontworpen voor iedereen die beroepsmatig met (medewerkers die lijden aan) psychische ziekten te maken heeft, maar zelf geen medische of psychiatrische achtergrond heeft. Met name door de toegenomen instroom van complexe doelgroepen zijn deze trainingen inmiddels internationaal populair geworden.
Op een begrijpelijke en speelse manier wordt alle belangrijke informatie in deze trainingen doorgenomen, en geïllustreerd met heel veel voorbeelden uit de praktijk.

Wat is het grootste risico dat een psychose mee kan brengen?
Welke werkomstandigheden zijn niet geschikt voor iemand met schizofrenie?
Hoe ga je om met een paniekaanval op de werkvloer?
Wat betekent het als iemand ‘een borderliner' is?
Wat zijn belangrijke vragen om te stellen aan iemand met een bipolaire stoornis?

Deze vragen en nog veel meer worden al in onze basistraining beantwoord

Onze opleidingen over dit onderwerp omvatten onder meer workshops en lezingen, tweedaagse basistrainingen waarin een brede rondleiding door dit onderwerp wordt gegeven en opleidingen voor gevorderden waarin het voeren van gesprekken of het opstellen van een begeleidingsplan wordt geoefend. Ook worden er intervisies georganiseerd om complexe casussen te bespreken.

Al onze trainingen zijn ontworpen door Ronald Siecker, die als arts jaren lang in de psychiatrie en als arbo-arts bij SW-bedrijven heeft gewerkt. Ronald is tevens auteur van de boekenreeks ‘Inzicht in psychische handicaps'.
De inhoud van de training kan in overleg worden afgestemd op de praktijksituatie van de cursisten.

Heeft u binnen uw organisatie met deze doelgroep te maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor informatie over hoe zelfs kleine aanpassingen in de begeleiding of werksituatie de resultaten al ingrijpend kunnen verbeteren.